niedziela, 26 maja 2013

Racuchy z rabarbarem

Przyszedł wieczór, a razem z nim ochota na coś słodkiego. U wszystkich widać sezon rabarbarowy to i u mnie (przypadkowo) się pojawił. Przypadkowo, bo na początku miały być racuchy z jabłkami - nie spodziewałem się rabarbaru w moim przydomowym sklepie, a tu taka niespodzianka.



Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania gotowych rauchów
Drożdże rozpuść w szklance wody z dodatkiem łyżeczki mąki i cukru, a następnie w misce połącz wszystkie składniki ciasta, wyrób i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Gdy drożdże robią swoje obierz rabarbar, pokrój w kostkę i zasyp cukrem. Do wyrośniętego ciasta wsyp rabarbar i delikatnie wymieszaj. Racuchy smaż na złoto na rozgrzanym oleju.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz