sobota, 25 maja 2013

Risotto z pieczarkami


Dużo czasu minęło od ostatniego wpisu, ale teraz po długim okresie chłodu, gdy sklepy zapełniają się świeżymi produktami nadszedł czas na nadrobienie kulinarnych zaległości.
Risotto, obok pizzy, chyba jest jedną z bardziej znanych potraw o włoskim rodowodzie. Nie jest trudne ani kosztowne w przygotowaniu, bo można do niego wrzucić prawie wszystko co wyobraźnia podpowiada. W smaku pyszne! Na dzisiejszy obiad przygotowałem chyba najprostszą i najtańszą (w sam raz na studencką kieszeń :) wersję z pieczarkami i pietruszką.



  • 50 dag pieczarek
  • 30 dag ryżu do risotto np. arborio (ja użyłem zwykłego ryżu parboiled) 
  • 1,5 dużej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 75 ml śmietanki do zup 18%
  • 3 łyżki oleju/oliwy/masła do smażenia
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, a następnie dodaj posiekany czosnek. Wsyp ryż i mieszaj chwilę, aby każde ziarenko oblepiło się aromatycznym tłuszczem. Gdy ryż stanie się przezroczysty dodaj pokrojone w kostkę pieczarki i zacznij partiami dolewać bulionu, tak aby ryż wchłaniał go stopniowo. Ryż jest gotowy, gdy ma kremową i kleistą konsystencję. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj śmietankę i posiekaną natkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz