wtorek, 25 czerwca 2013

Krem z dyni


  • 1,5 kg dyni pozbawionej skóry i pestek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • 100 ml śmietanki 18%
Dynię pokrój w kostkę, skrop oliwą i wraz z czosnkiem rozsyp równomiernie na blasze. Piecz do miękkości (ok. godziny) w piekarniku rozgrzanym do 170*C. Na patelni zeszklij na maśle cebulę pokrojoną w kostkę.
Następnie wszystkie składniki wrzuć do garnka z gotującym się bulionem i zblenduj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym gazie przez 10 minut. Pod koniec ciągle mieszając dodaj śmietankę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz