środa, 12 grudnia 2012

Chicken curry



Składniki na pastę:
  • 4 - 6 szalotek
  • 4 - 6 ostrych papryczek
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cm startego imbiru
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
Pozostałe składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 20 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 1 duża cebula
  • puszka mleczka kokosowego
  • pęczek kolendry
  • sól, pieprz, brązowy cukier do smaku
  • oliwa do smażenia
Papryczki, szalotki i czosnek zeszklić bez siekania na oliwie. Następnie zmiksować lub utrzeć w moździerzu, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Filety pokroić wg upodobań na cienkie paski lub w kostkę. Do tak pokrojonego kurczaka dodaj część pasty curry, wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Marchewkę i paprykę pokrój w równe słupki, a cebulę w kostkę. Podsmaż wszystko na oliwie zaczynając od najtwardszych warzyw: marchewka -> papryka -> cebula -> fasolka. Gdy warzywa będą już chrupiące zrób na patelni miejsce i obsmaż zamarynowanego kurczaka. Następnie dolej mleka kokosowego oraz pozostałą część wcześniej przygotowanej pasty, zagotuj i trzymaj jeszcze na małym ogniu przez 5 - 10 min. Na koniec dorzuć posiekaną kolednrę i opcjonalnie dopraw danie solą, pieprzem lub brązowym cukrem. Podawać z ryżem. 

1 komentarz:

  1. Danie przepyszne! Polecam serdecznie wszystkim, którzy lubią indyjskie smaki :)

    OdpowiedzUsuń