Składniki na pastę:
- 4 - 6 szalotek
- 4 - 6 ostrych papryczek
- 6 ząbków czosnku
- 2 cm startego imbiru
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Pozostałe składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 duża czerwona papryka
- 2 marchewki
- 20 dag zielonej fasolki szparagowej
- 1 duża cebula
- puszka mleczka kokosowego
- pęczek kolendry
- sól, pieprz, brązowy cukier do smaku
- oliwa do smażenia
Papryczki, szalotki i czosnek zeszklić bez siekania na oliwie. Następnie zmiksować lub utrzeć w moździerzu, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Filety pokroić wg upodobań na cienkie paski lub w kostkę. Do tak pokrojonego kurczaka dodaj część pasty curry, wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Marchewkę i paprykę pokrój w równe słupki, a cebulę w kostkę. Podsmaż wszystko na oliwie zaczynając od najtwardszych warzyw: marchewka -> papryka -> cebula -> fasolka. Gdy warzywa będą już chrupiące zrób na patelni miejsce i obsmaż zamarynowanego kurczaka. Następnie dolej mleka kokosowego oraz pozostałą część wcześniej przygotowanej pasty, zagotuj i trzymaj jeszcze na małym ogniu przez 5 - 10 min. Na koniec dorzuć posiekaną kolednrę i opcjonalnie dopraw danie solą, pieprzem lub brązowym cukrem. Podawać z ryżem.
Danie przepyszne! Polecam serdecznie wszystkim, którzy lubią indyjskie smaki :)
OdpowiedzUsuń